Коронавірус – це велике сімейство вірусів, відомих як збудники захворювань у тварин, які можуть викликати захворювання також і у людей. Свою назву вони отримали завдяки тому, що під електронним мікроскопом їх форма нагадує корону. Тяжкість перебігу хвороби у людей при зараженні різними вірусами сімейства є різною, і варіюється від легкої хвороби, що нагадує застуду, до захворювань з важкими клінічними симптомами, небезпечними для здоров’я.
Інкубаційний період від 2 до 14 днів.
Коронавірусна інфекція – зооантропоноз, джерелом інфекції – можуть бути дикі та домашні тварини, а також хворі на коронавірусну інфекцію люди чи носії.
Вірус передається повітряно-крапельним (через виділення зі слизових оболонок або слину), фекально-оральним шляхом (забруднені руки чи недостатньо термічно оброблених м’ясних та молочних продуктів тварин чи птахів).
За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.
Клінічні прояви
– захворювання, що викликається коронавірусом, схожі на симптоми грипу: температура, кашель, задишка і утруднене дихання. Можуть також спостерігатись кон’юнктивіт та діарея. При легкому перебігу пневмонія не розвивається. Однак при важкому перебігу хвороби може виникнути важке запалення легенів, важкий респіраторний синдром, загострення симптомів хронічних захворювань, ниркову недостатність.
Люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.
Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію щодо коронавірусу у світі та можливість перенесення вірусу через мандрівників, а також повітряно-крапельний механізм передачі від людини до людини, при появі вищевказаних симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.
Профілактика
- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
- регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;
- при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;
- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;
- користуватися деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;
- правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні міняти через кожні 30 хвилин;
- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.